Drugim wypiekiem prezentowym są rogaliki drożdżowe z makiem. Tak, wiem - wyglądają bardziej jak paszteciki niż rogaliki, ale niestety wyszedlem z wprawy. A poza tym "pasztecik" można uznać za metaforyczne nawiązanie do ich twórcy.
Przepis stary, ale jary, a co najważniejsze - prosty.
Rogaliki drożdżowe z makiem
• 40 dag mąki (użyłem krupczatki, ale może być dowolna inna pszenna)
• 20 dag masła (nie oszukiwać margaryną!)
• 3-4 łyżki cukru
1,5 jajka + 0,5 jajka do glancowania
• cukier waniliowy
• paczuszka drożdży suszonych (np. "Dra Oetkera") lub 5 dag świeżych
• kilka łyżek lekko ciepłego mleka
1. Drożdże wsyp do kubeczka z cukrem, dodaj trochę lekko ciepłego mleka - i wymieszaj.
2. Do miski przesiej mąkę i cukier waniliowy.
3. Dodaj masło, najlepiej miękkie lub roztopione - i wymieszaj.
4. Wbij 1,5 jajka (jak w przepisie na pierniczki) - i wymieszaj.
5. Wlej drożdże z punktu 1.
6. Jeśli ciasto się rozpada - dodawaj po łyżce mleka.
7. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i lepi się - dodawaj po łyżce mąki.
8. Dobrze wyrobione ręką ciasto nie lepi się i jest sprężyste (rozciągnięte stara się wracać do pierwotnego rozmiaru).
9. Rozwałkuj na placek grubości ok. 5 mm, wytnij wysokie trójkąty.
10. Na środku podstawy trójkąta nałóż nadzionko i zwijaj uważnie wzdłuż wysokości trójkąta w rulonik. Boki spróbuj zawinąć lub zlepić, żeby nadzionko nie wyciekło.
11. Kształt w gruncie rzeczy jest dowolny - zrób taki, jaki ci wyjdzie, byle nadzionko nie uszło i pozostało wilgotne, ale to też przecie kwestia upodobania.
12. Uformowane jedzonko układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruj starannie rozbełtanym jajkiem i piecz w 180-200 stopniach jakieś 20-25 minut do apetycznego zazłocenia i bijącego blasku.
Nadzionko do rogalików:
1. Powidła. Możesz dodać pokrojonych śliwek suszonych, lub brandy. Proporcje - według uznania.
2. Dżem lub marmolada dowolna. Zwróć tylko uwagę, żeby były jak najbardziej gęste, bo w pieczeniu rozluźniają konsystencję i płyną.
3. Masa orzechowa lub migdałowa - zmielone lub posiekane orzechy / migdały, wymieszaj z miodem, rodzynkami, skórką pomarańczową w proporcjach dowolnych - po prostu spróbuj i bądź kreatywny. Do tego dodaj łyżkę masła i jajko. Możesz dodać likieru np. migdałowego lub orzechowego.
4. Masa makowa - jak wyżej, tylko orzechy będą dodatkiem, a nie głównym składnikiem. Poszukaj maku JUŻ ZMIELONEGO w paczkach, w przeciwnym razie musisz mak zemleć na maszynce do mielenia mięsa, a to już upierdliwa robota, więc lepiej poszperać w sklepie za gotowcem. Mak przed użyciem sparz wrzątkiem na drobnym sitku.
5. Możesz użyć gotowej masy makowej, ale... najpierw zastanów się co zrobisz z resztą tej wielgachnej puchy, z której zużyjesz na te rogaliki może 1/8. Po drugie - przeczytaj etykietkę na tej puszce.
6. Masa kajmakowa/czekoladowa itp. - kup puszeczkę z gotową "masą krówkową" - są w różnych smakach, możesz dodać rodzynek, orzechów itp. Eksperymentuj wedle swego smaku.
Z podanej ilości składników wyszło rogalików takich jak na zdjęciu - 30 sztuk.
do posta zdecydowanie powinny byc dolaczone jakies darmowe probki!
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńlubię takie rogaliki... :> ja chcę jednego albo dwa :>
UsuńWyszły tak smaczne, że na dwóch byś nie poprzestał. Znikają same. Takie maleństwa na dwa-trzy kęsy. :-))
Usuńwyglądają na smakowite :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wyglądają! Chociaż z tego przepisu ostatnio piekłem jakieś 20 lat temu, a teraz go jeszcze na bieżąco zmodyfikowałem (dodałem na spontanie jajko), to wyszły pyszne - nie za słodkie, kruche, rozpływające się w ustach... omnomnom! :-)
UsuńOba wypieki (ten i poprzednionotkowy) wygladają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAbsolutly_amateur
Bóg zapłać za dobre słowo - udały się.
Usuń