Samotny w mej małej celi,

samotny jak ona sama,

samotny idę do świata,

samotny stamtąd powrócę.

poniedziałek, 23 grudnia 2013

265.Rogaliki drożdżowe

Drugim wypiekiem prezentowym są rogaliki drożdżowe z makiem. Tak, wiem - wyglądają bardziej jak paszteciki niż rogaliki, ale niestety wyszedlem z wprawy. A poza tym "pasztecik" można uznać za metaforyczne nawiązanie do ich twórcy.


Przepis stary, ale jary, a co najważniejsze - prosty.

Rogaliki drożdżowe z makiem

• 40 dag mąki (użyłem krupczatki, ale może być dowolna inna pszenna)
• 20 dag masła (nie oszukiwać margaryną!)
• 3-4 łyżki cukru
1,5 jajka + 0,5 jajka do glancowania
• cukier waniliowy
• paczuszka drożdży suszonych (np. "Dra Oetkera") lub 5 dag świeżych
• kilka łyżek lekko ciepłego mleka

1. Drożdże wsyp do kubeczka z cukrem, dodaj trochę lekko ciepłego mleka - i wymieszaj.

2. Do miski przesiej mąkę i cukier waniliowy.

3. Dodaj masło, najlepiej miękkie lub roztopione - i wymieszaj.

4. Wbij 1,5 jajka (jak w przepisie na pierniczki) - i wymieszaj.

5. Wlej drożdże z punktu 1.

6. Jeśli ciasto się rozpada - dodawaj po łyżce mleka.

7. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i lepi się - dodawaj po łyżce mąki.

8. Dobrze wyrobione ręką ciasto nie lepi się i jest sprężyste (rozciągnięte stara się wracać do pierwotnego rozmiaru).

9. Rozwałkuj na placek grubości ok. 5 mm, wytnij wysokie trójkąty.

10. Na środku podstawy trójkąta nałóż nadzionko i zwijaj uważnie wzdłuż wysokości trójkąta w rulonik. Boki spróbuj zawinąć lub zlepić, żeby nadzionko nie wyciekło.

11. Kształt w gruncie rzeczy jest dowolny - zrób taki, jaki ci wyjdzie, byle nadzionko nie uszło i pozostało wilgotne, ale to też przecie kwestia upodobania.

12. Uformowane jedzonko układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruj starannie rozbełtanym jajkiem i piecz w 180-200 stopniach jakieś 20-25 minut do apetycznego zazłocenia i bijącego blasku.

Nadzionko do rogalików:

1. Powidła. Możesz dodać pokrojonych śliwek suszonych, lub brandy. Proporcje - według uznania.

2. Dżem lub marmolada dowolna. Zwróć tylko uwagę, żeby były jak najbardziej gęste, bo w pieczeniu rozluźniają konsystencję i płyną.

3. Masa orzechowa lub migdałowa - zmielone lub posiekane orzechy / migdały, wymieszaj z miodem, rodzynkami, skórką pomarańczową w proporcjach dowolnych - po prostu spróbuj i bądź kreatywny. Do tego dodaj łyżkę masła i jajko.  Możesz dodać likieru np. migdałowego lub orzechowego.

4. Masa makowa - jak wyżej, tylko orzechy będą dodatkiem, a nie głównym składnikiem. Poszukaj maku JUŻ ZMIELONEGO w paczkach, w przeciwnym razie musisz mak zemleć na maszynce do mielenia mięsa, a to już upierdliwa robota, więc lepiej poszperać w sklepie za gotowcem. Mak przed użyciem sparz wrzątkiem na drobnym sitku.

5. Możesz użyć gotowej masy makowej, ale... najpierw zastanów się co zrobisz z resztą tej wielgachnej puchy, z której zużyjesz na te rogaliki może 1/8. Po drugie - przeczytaj etykietkę na tej puszce.

6. Masa kajmakowa/czekoladowa itp. - kup puszeczkę z gotową "masą krówkową" - są w różnych smakach, możesz dodać rodzynek, orzechów itp. Eksperymentuj wedle swego smaku.

Z podanej ilości składników wyszło rogalików takich jak na zdjęciu - 30 sztuk.

8 komentarzy:

  1. do posta zdecydowanie powinny byc dolaczone jakies darmowe probki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię takie rogaliki... :> ja chcę jednego albo dwa :>

      Usuń
    2. Wyszły tak smaczne, że na dwóch byś nie poprzestał. Znikają same. Takie maleństwa na dwa-trzy kęsy. :-))

      Usuń
  2. wyglądają na smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko wyglądają! Chociaż z tego przepisu ostatnio piekłem jakieś 20 lat temu, a teraz go jeszcze na bieżąco zmodyfikowałem (dodałem na spontanie jajko), to wyszły pyszne - nie za słodkie, kruche, rozpływające się w ustach... omnomnom! :-)

      Usuń
  3. Oba wypieki (ten i poprzednionotkowy) wygladają bardzo apetycznie :)
    Absolutly_amateur

    OdpowiedzUsuń