Samotny w mej małej celi,

samotny jak ona sama,

samotny idę do świata,

samotny stamtąd powrócę.

poniedziałek, 23 grudnia 2013

264.Pierniczki

Siedzę zły i obolały. Zatoki dają mi do wiwatu - jak tak ma wyglądać mój odpoczynek, to ja to wszystko... no, w tę i z powrotem! Co to za odsapka z cieknącym nosem i obolałą twarzą?

Prezenty pokupowane, trzeba jeszcze je tylko popakować.
Mamie kupiłem latarenkę z IKEI z zapasem pachnących świeczek do niej, oraz efektowną bombkę w kształcie aniołka ze stojącym wieszaczkiem - postawi sobie na szafce.
Siostruni kupiłem dwie płyty z jej ulubionym barokowym pituleniem. Dziś jeszcze, szarpniętym jakimś niezidentyfikowanym odruchem, dokupiłem w Empiku jeszcze trzecią płytę - będzie na bogato. 
Prezentowy potwór czyli tatuś mój najukochańszy dostanie puszkę słodkości (patrz niżej). Właśnie sobie siadłem skończywszy ich pieczenie (i częściowo tylko zmywanie).


Pierwsze z nich to pierniczki, na które przepis wziąłem z Kwestii smaku, nieznacznie go tylko modyfikując. Robi się to bajecznie prosto i każdy, nawet nie mający doświadczenia w pieczeniu, poradzi sobie z łatwością. A jakie pyszne wychodzą! Wprost rozpływają się w ustach, uwalniając aromat miodu i korzeni. 

Pierniczki

• 2 szklanki mąki (czyli 500 ml) (w zasadzie może być pszenna dowolnej odmiany, ja ostatnio użyłem pół na pół pszennej i żytniej)
 • oryginalnie 2 łyżki miodu - ale ja daję dużo więcej, jakieś 5-8 łyżek, ale prawdziwego, nie żadnego sztucznego erzacu!
 • 3/4 szklanki cukru, daję trzcinowy, ale może być i buraczany.
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 • torebka przyprawy piernikowej
 • 1-3 kopiastych łyżek masła 82% (ja dałem klarowane i wyszło pysznie) nie oszczędzać i nie zastępować margaryną!
• 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
 • do 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Jeśli nie masz stolnicy - użyj czysto umytego blatu kuchennego. 

2. Wlej rozpuszczony gorący miód i wymieszaj nożem lub łopatką. Jeśli wlejesz zimny prosto ze słoika też będą dobre. 

3. Dodaj kolejno cukier, sodę, przyprawę, a gdy masa lekko przestygnie - masło (możesz je roztopić) i jedno jajko. Mieszaj wszystko.

4. Jajko przeznaczone do glancowania wbij do miseczki, wymieszaj widelcem i połowę odlej do ciasta.

5. Zagniataj ciasto dolewając po łyżce mleko w takiej ilości, by ciasto się nie rozpadało, ale i nie kleiło się do palców. Może się zdarzyć, że mąka będzie na tyle niewysuszona, że dodatek mleka będzie zbędny. 

6. Jeśli ciasto wychodzi zbyt lepkie - dodaj mąki.

7. Właściwa konsystencja - nie lepi się do niczego i daje się wałkować na cienki placek.

8. Wyrabianie ciasta ręką potrwa około 10-15 minut.

9. Wałkować na placek grubości 10 mm, jeśli pierniczki mają być grube, lub na  jakieś 3-4 mm jeśli mają być cienkie. Pierniczki na zdjęciu były robione właśnie na cienko. Jeśli nie masz wałka - użyj butelki. Stolnicę i wałek/butelkę posypuj mąką, żeby ciasto się do nich nie kleiło.

10 Wycinaj pierniczki foremką (w razie jej braku - nożem), ukladaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruj dla glancu rozbełtanym jajkiem i piecz w 180 stopniach. Czas pieczenia trzeba dobrać do swojego piekarnika. Orientacyjnie: ja trzymałem w elektrycznym, bez termoobiegu, cienkie, na chrupko - około 12 minut, lub w 210 stopniach 9 minut. Grubsze w 180 stopniach mniej więcej do 15 minut. 

11. Kiedy widzisz, że pierniczki błyszczą i ciemnieją wyjmij jeden i przekrój - jeśli w środku nie widzisz surowego ciasta, to wyjmuj blachę!

Po ostygnięciu przełóż do szczelnie zamykanego naczynia. Pamiętaj, że pierniczki szybko twardnieją.

6 komentarzy:

  1. i jak Ty to robisz ze podczas pieczenia te pierniczki Ci sie nie rozlewaja na blasze i nie rosna w szerz? przepis mam w domu podobny a efekt taki ktorym pochwalic sie nie mozna :X

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, ale przypuszczam, że przyczyna może tkwić w konsystencji ciasta - podsypuję tyle mąki, żeby było w dotyku suche.
      Czy wstawiasz do nagrzanego już do roboczej temperatury piekarnika?

      Usuń
    2. moze i maczany problem...
      piekarnik odpowiednio goracy. no nic. mam sliczne bezksztaltne pierniczki :D

      Usuń
    3. Co znaczy "bezkształtne"? Masz po prostu pierniczki o kształcie nieregularnym. Pierniczki nieformonormatywne.

      Usuń
    4. z wycietego serduszka, po wlozeniu do pieca, zrobila sie dupa staruszki. z koleczek lub innych kraglych ksztaltow powstawaly placki jakies. grr

      Usuń
    5. Spróbuj następnym razem zrobić ciasto "na sucho", takie, żeby się nie lepiło ani do stolnicy, ani do wałka. Może po prostu masz w swoim przepisie źle dobrane proporcje mąki do płynów (w tym masła), więc nie wahaj się zmodyfikować przepisu i spróbuj jeszcze raz. Dobrym pomysłem mogłoby być podzielenie ciasta na kilka porcji i wyrobienie go na różną konsystencję - od rzadszego, do gęstego. Zobaczysz wówczas która proporcja jest najlepsza.
      A i tak, uważam, że największą zmienną niewiadomą jest mąka sama w sobie. I proporcje trzeba nieco modyfikować w każdym przypadku.

      Usuń